Ξένο ενδιαφέρον για μονάδα ελαιολάδου μαμούθ έβγαλε το 7ο Φεστιβάλ

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 04 Απρίλιος 2017 18:42


Το ολοένα διευρυνόμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να ρίξουν κεφάλαια σε καθετοποιημένες μονάδες με στόχο να παράξουν ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας

επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, στην διάρκεια του 7ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

 

Οι πληροφορίες λένε ότι το Σάββατο στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ βρέθηκαν εκπρόσωποι μεγάλου επενδυτικού οίκου «από γειτονική χώρα εξ Ανατολάς», όπως τόνισαν στο AgroNews συμμετέχοντες στο ετήσιο ραντεβού της ελαιοκομίας.


Σκοπός τους, να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του κλάδου της ελαιοκομίας, να γνωρίσουν καλύτερα το ελληνικό ελαιόλαδο και τις ελιές, καθώς σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσουν κεφάλαια σε καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ελαιολάδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ίδιοι ενδιαφέρονται καταρχήν να αγοράσουν εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων, να δημιουργήσουν ελαιώνα πυκνής φύτευσης, μετέπειτα ελαιοτριβείο και εν συνεχεία συσκευαστήριο και τυποποιητήριο ελαιολάδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν προβεί ήδη σε συζητήσεις και με έλληνα φυτωριούχο, για την προμήθεια φυτωριακού υλικού.

Κατά τα άλλα, την τιμητική τους στο Φεστιβάλ είχαν οι λέξεις «τυποποίηση, ταυτότητα και μάρκετινγκ», που παραμένουν ζητούμενο, με στόχο, όπως τόνισαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις παράλληλες εκδηλώσεις «να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου»

Ευκαιρίες για μεγαλύτερα μερίδια δημιουργούν τα ξένα σκάνδαλα

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ διεξήχθη το 7ο συνέδριο Ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων του ελαιοκομικού τομέα. Συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη στιγμή, στον τομέα της ελαιοκομίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του.

Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, παρατηρείται συρρίκνωση της αγοράς καθώς ο Έλληνας αναζητά, λόγω της κρίσης, οικονομικότερες λύσεις, την ίδια ώρα που υπάρχει μείωση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και αύξηση των εισαγωγών ελαίων κατώτερης ποιότητας.

Ωστόσο, μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες μικρούς παραγωγούς αποτελούν η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης του ελαιόλαδου, τα σκάνδαλα με τα νοθευμένα ελαιόλαδα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, κυρίως, το γεγονός ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των καταναλωτών που αναζητούν φυσικά, βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα.

Συζητήθηκαν, επίσης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, οι προοπτικές στήριξης στη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, τα οφέλη των ελαιοκομικών προϊόντων ως ασπίδες προστασίας από το οξειδωτικό στρες, η ποιότητα και οι προοπτικές του ελληνικού ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς κ.λπ.

Αποστόλου: Δεν θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς από τους δασικούς χάρτες

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τους δασικούς χάρτες, δε θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς ενώ, από το βήμα των εγκαινίων,  προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα και δράσεις για τους ελαιοπαραγωγούς.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεκάδες διαφορετικά είδη ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς από 100 και πλέον μικρούς παραγωγούς όλες τις περιοχές της χώρας και να γνωρίσουν σπάνια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Επίσης, να γευτούν μοναδικής ποιότητας ελληνικά λαδοτύρια αλλά και εξαιρετικές γεύσεις με βάση το ελαιόλαδο που μαγείρευαν και τις τρεις ημέρεας σαράντα και πλέον ταλαντούχοι σεφ.

Στο τριήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν, ακόμα, ο 5ος διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, ο 4ος διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς, σεμινάρια γαστρονομίας, γαστρονομικές παρουσιάσεις πρωτότυπων γεύσεων κ.λ.π.

Κώστας Αγοραστός: Η εποχή του «τενεκέ» πρέπει να περάσει στην ιστορία

Το τρίπτυχο «τυποποίηση, δημιουργία ταυτότητας (branding) και προώθησή του με όρους αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς (marketing)» έθεσε ως προϋπόθεση για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το ίδιο προϊόν, το οποίο είναι μοναδικό διεθνώς. Αυτό, όμως, δεν αρκεί να το ξέρουμε εμείς, πρέπει να το επικοινωνήσουμε, να το προβάλλουμε στην αγορά, στο παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό. Χρειάζονται, επίσης, το κατάλληλο μπουκάλι και σύγχρονο design, χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες γιατί αυτές κάνουν τη διαφορά. Βέβαιο είναι, πάντως, ότι η εποχή του «τενεκέ» πρέπει να περάσει στην ιστορία», πρόσθεσε.

Ο Κ. Αγοραστός επεσήμανε στην ομιλία και το εξής: «Επειδή κατά καιρούς κυκλοφορούν κάποιες ιστορίες επιτυχίας με ελαιόλαδο, θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν γίνεται το προϊόν όλων να πωλείται 100 λίρες στα Χάροντς. Το επισημαίνω διότι συχνά οι μεγάλες προσδοκίες, όταν δεν εδράζονται σε ρεαλιστική βάση, οδηγούν σε μεγάλες απογοητεύσεις. Και χρειάζεται διπλή προσοχή να μην προστεθεί στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό κι ένας εσωτερικός ανταγωνισμός που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων».

Ο κ.Αγοραστός ανέδειξε για άλλη μια φορά την πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών ότι «η χώρα μας σήμερα χρειάζεται μια Παραγωγική Επανάσταση με πρωταγωνιστικό ρόλο των Περιφερειών καθώς έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους ως ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να τολμήσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά,

-«Να μειώσουν το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα.

-Να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και τις εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές γενικά και ειδικότερα για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

-Το Δημόσιο να ασκήσει αποτελεσματικά το ρυθμιστικό του ρόλο στην αγορά. Ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμός ναι, όμως το Δημόσιο πρέπει να θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να εποπτεύει το χώρο αντιμετωπίζοντας τις όποιες στρεβλώσεις, οι οποίες και τον ανταγωνισμό νοθεύουν και πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις και τους νομοταγείς επιχειρηματίες και παραγωγούς», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.


Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, του πρόεδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστού, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη ως εκπροσώπου του προέδρου της Βουλής, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Γιάννη Μανιάτη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Πειραιά Ειρήνης Νταϊφά, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων κομμάτων, προέδρων επιμελητηρίων κ.λ.π.

Το βραβείο για την Τιμώμενη Περιφέρεια παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δήλωσε διπλά υπερήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σε Έλληνες παραγωγούς με εξωστρεφές και ανταγωνιστικό προϊόν. Επίσης, επεσήμανε ότι το τρίπτυχο Διατροφή – Τουρισμός – Πολιτισμός θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στην οικονομική κρίση της χώρας.

Η απολογιστική ανακοίνωση των διοργανωτών έχει ως εξής:

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και επισήμων, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και ενδιαφέρουσες ειδήσεις, ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου & Ελιάς που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, του πρόεδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστού, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη ως εκπροσώπου του προέδρου της Βουλής, του βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη Γιάννη Μανιάτη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Πειραιά Ειρήνης Νταϊφά, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων κομμάτων, προέδρων επιμελητηρίων κ.λ.π

Τιμώμενη Περιφέρεια ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το βραβείο παρέλαβε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δήλωσε διπλά υπερήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σε Έλληνες παραγωγούς με εξωστρεφές και ανταγωνιστικό προϊόν. Επίσης, επεσήμανε ότι το τρίπτυχο Διατροφή – Τουρισμός – Πολιτισμός θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στην οικονομική κρίση της χώρας.

Θερμά συγχαρητήρια στη διοργάνωση έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τους δασικούς χάρτες δε θα χαθεί ούτε ένα δέντρο ελιάς ενώ, από το βήμα των εγκαινίων,  προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα και δράσεις για τους ελαιοπαραγωγούς.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ διεξήχθη το 7ο συνέδριο Ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, με τη συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και φορέων του ελαιοκομικού τομέα, όπου συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη στιγμή, στον τομέα της ελαιοκομίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα του κλάδου αλλά και οι προοπτικές του.

Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, παρατηρείται συρρίκνωση της αγοράς καθώς ο Έλληνας αναζητά, λόγω της κρίσης, οικονομικότερες λύσεις, την ίδια ώρα που υπάρχει μείωση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και αύξηση των εισαγωγών ελαίων κατώτερης ποιότητας. Ωστόσο, μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες μικρούς παραγωγούς αποτελούν η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης του ελαιόλαδου, τα σκάνδαλα με τα νοθευμένα λάδια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και, κυρίως, το γεγονός ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των καταναλωτών που αναζητούν φυσικά, βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 7ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου & Ελιάς επισκέφτηκαν εκπρόσωποι ξένων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ελληνικού ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δεκάδες διαφορετικά είδη ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς από 100 και πλέον μικρούς παραγωγούς όλης της χώρας και να γνωρίσουν σπάνια εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Επίσης, να γευτούν μοναδικής ποιότητας ελληνικά λαδοτύρια αλλά και εξαιρετικές γεύσεις με βάση το λάδι που μαγείρευαν και τις τρεις ημέρες σαράντα και πλέον ταλαντούχοι σεφ.

Στο τριήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν, ακόμα, ο 5ος διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων, ο 4ος διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς, σεμινάρια γαστρονομίας, γαστρονομικές παρουσιάσεις πρωτότυπων γεύσεων κ.λ.π.

Μπίκας Αλέξανδρος

agronews.gr

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Μαίος 2019
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 17
23-05-2019 - 22:16


Κορυφή





ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ