Το τέλειο σπετσοφάι με τις παραλλαγές του για μπύρα ή τσίπουρο

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τετάρτη, 06 Φεβρουάριος 2019 12:34

Για ένα χορταστικό γεύμα ή μεζέ, με καλή παρέα. Ένα από τα  κλασικά κι αγαπημένα πατροπαράδοτα Πηλιορείτικα ελληνικά φαγητά, κλασική συνταγή στο τηγάνι ή στη λαδόκολλα με λουκάνικα αλλά και παραλλαγή με κεφτεδάκια μια απόλαυση που δεν συγκρίνεται.

Επίσης, ένα από τα πιο απλά και εύκολα φαγητά που θα λατρέψουν σίγουρα και οι φίλοι σας.

Υλικά
1/2 κιλό λουκάνικα χωριάτικα
1 κιλό πράσινες και κόκκινες πιπεριές
2 φύλλα δάφνη
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ποτήρι λευκό κρασί
2-3 φρέσκες τομάτες
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση
1. Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρά κομμάτια. Κάνουμε το ίδιο για τις πιπεριές και την τομάτα.
2. Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι λίγο λάδι και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί. Αφού αναδειχθούν οι μυρωδιές του λουκάνικου προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε στη φωτιά για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να πιει το νερό.
3. Σβήνουμε το φαγητό με ένα ποτήρι κρασί, κλείνουμε τη φωτιά και απολαμβάνουμε τον καλύτερο μεζέ της παρέας που εκτιμά το  καλό φαγητό.

 

Σπετσοφάι στη λαδόκολλα

Υλικά

λουκάνικα χωριάτικο

πιπεριές

λίγο ελαιόλαδο

λίγη μουστάρδα

μανιτάρια

ντομάτα

αλάτι

ρίγανη

Εκτέλεση


Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο ταψάκι μας και βάζουμε τα λουκάνικα με τις πιπεριές.

Τα μαρινάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τα μανιτάρια και μια ντομάτα σε κομματάκια.

Τα κλείνουμε με τη λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στον αέρα για 30΄στους 180 (αναλόγως την κουζίνα και τα λουκάνικα).

Λίγο πριν ψηθούν, ανοίγουμε τη λαδόκολλα για να πάρουν χρώμα.


Σπετσοφάι με κεφτεδάκια

Μία εξαιρετική παραλλαγή της συνταγής για σπετσοφάι  για παρεΐστικες καταστάσεις το καλοκαίρι!

Τι χρειαζόμαστε:

2 κιλά μελιτζάνες σε φέτες

1 κιλό πράσινες πιπεριές κομμένες και αυτές σε φέτες

1/2 κούπα λάδι

2 κιλά φρέσκιες ντομάτες τριμμένες

Για τα κεφτεδάκια  χρειαζόμαστε:

500γραμ. κιμά (300 γραμ. μοσχάρι και 200 γραμ. χοιρινό)

3  κρεμμύδια

300  γραμ. ψωμί μπαγιάτικο

2 αυγά

2 κ.σ. άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1) Βάζουμε σε μια λεκάνη το ψωμί να μουλιάσει, με λίγο νερό. Το σουρώνουμε καλά  και το κρατάμε στην άκρη.

2) Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη τον κιμά. Καθαρίζουμε την εξωτερική φλούδα των κρεμμυδιών τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα προσθέτουμε στον κιμά μας.

3) Ρίχνουμε, εν συνεχεία, το – πολύ καλά – στραγγισμένο ψωμί, προσθέτουμε τ΄ αυγά, τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι, κι ανακατεύουμε καλά. Να ενωθούν υλικά κι αρώματα.

4) Ανακατεύουμε καλά. Να ενωθούν υλικά κι αρώματα.

5) Τοποθετούμε τη λεκάνη μας στο ψυγείο για μία ώρα, περίπου. Κατά προτίμηση ξεσκέπαστη.

6) Μόλις περάσει η μια ώρα, και βγάλουμε τη λεκάνη απ΄ το ψυγείο, θα δούμε ότι έχουν “απορροφηθεί” τα υγρά. Ανακατεύουμε για λίγο και πλάθουμε τους κιοφτέδες. Μεγάλους τους θέλουμε. Και χορταστικούς. Πάρτε στο χέρι σας διπλάσια (και βάλε…) ποσότητα απ’ ότι στους “κλασσικούς” κιοφτέδες. Τους πλάθουμε σαν μικρά – μικρά μπιφτεκάκια, που τα “πατούμε” λίγο με το χέρι μας να πλατύνουν, ελαφρά. Oύτως ή άλλως, κατά το τηγάνισμα θα στρογγυλέψουν.

7) Τους αλευρώνουμε απαλά (τους “πουδράρουμε”, αν προτιμάτε), “τινάζοντάς τους” – αν κριθεί απαραίτητο - έτσι ώστε να φύγει η περίσσεια του τυχόν αλευριού.

8) Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σ΄ ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει (καλά...) τοποθετούμε τους κιοφτέδες…σε δόσεις. Λίγους – λίγους τη φορά. Χαμηλώνουμε την ένταση "της φωτιάς" και τους τηγανίζουμε κι απ΄ τις δυο πλευρές, και για όσο απαιτηθεί. Προσοχή - και πάλι το ξαναλέω - στη “φωτιά”, έτσι ώστε να μην πάρουν χρώμα εξωτερικά και “μέσα” μείνουν ωμοί. Eίναι και το μέγεθός τους πιο μεγάλο…και θέλουν την ώρα τους και τον "τρόπο τους" (με το "χαβά τους", που λέμε). Ας μην βιαστούμε, λοιπόν, να θεωρήσουμε ότι "έγιναν". Σιγά - σιγά...

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Φεβρουάριος 2019
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 1 2
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 23
17-02-2019 - 00:38


Κορυφή





ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ