Πολιτικές Ειδήσεις

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους

 

Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007 ? 2013. Ποιους αφορά, πώς θα γίνει η επιλογή, ποιες θα είναι οι μηνιαίες απολαβές των ωφελουμένων

 

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης  και Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. 

Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Γιώργος Γιαννούσης και η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοι­νοτικών Πόρων κ. Άννα Δαλλαπόρτα καθώς και ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου. 

Το Πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 

Ποιους αφορά το πρόγραμμα

Αφορά τη δημιουργία απασχόλησης μέσω της πρόσληψης 50.000 ανέργων για χρονικό διάστημα πέντε (5) μηνών, σε Δήμους, Περιφέρειες, Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Η συνολική δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ, για τα έτη 2013 και 2014 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μέσω του ΕΣΠΑ 2007 ? 2013.

Στόχος της δράσης είναι η στήριξη της απασχόλησης των ανέργων, η ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.

Σε ποιους απευθύνεται

Τα προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης απευθύνονται σε ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και ειδικότερα σε:

Εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

Εγγεγραμμένους νέους ανέργους (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Ανέργους πτυχιούχους ΑΕΙ ? ΤΕΙ  εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

Οι μικτές αποδοχές των ωφελούμενων θα ανέρχονται στο ποσό των 748 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών και των 652 ευρώ μηνιαίως, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών.

Πώς θα γίνει η επιλογή

Η επιλογή των ωφελούμενων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, με κριτήρια το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, την ηλικία και τον αριθμό ανήλικων τέκνων.

Το σύστημα επιλογής θα βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων, στον καθορισμό τυχόν δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν από τους δυνητικά ωφελούμενους, στον ορισμό μηχανισμού ελέγχου των δικαιολογητικών αυτών και στη βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού. Όλα τα παραπάνω εξειδικεύονται στις σχετικές προσκλήσεις του Ο.Α.Ε.Δ, οι οποίες εκδίδονται κατόπιν εγκρίσεως του ΑΣΕΠ.

Επισημαίνεται ότι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, έχουν ολοκληρωθεί, υλοποιούνται ή προγραμματίζονται δράσεις συνολικού ύψους 3.313.794.000 ευρώ, για την ενίσχυση της απασχόλησης, για την πρόληψη αλλά και την άμβλυνση των συνεπειών της ανεργίας. Από τις δράσεις αυτές ωφελούνται συνολικά 884.883 άνεργοι. Μέσω του Ε.Π. Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων υλοποιούνται ή προγραμματίζονται δράσεις ύψους 206,72 εκατ. ευρώ, οι οποίες ωφελούν περισσότερους από 38.470 ανέργους, ενώ μέσω του Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση υλοποιούνται δράσεις ύψους 206 εκατ. ευρώ.

Σημαντική στη δημιουργία και στη διατήρηση θέσεων εργασίας είναι και η συμβολή του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα. Μέσα από τις παρεμβάσεις του προγράμματος εκτιμάται ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 15.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ έχει μειωθεί η απομακρυνθεί ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που απασχολούν αθροιστικά τουλάχιστον 81.000 εργαζόμενους.

Κ. Χατζηδάκης: "Δεν κομπάζουμε. Είχαμε υποχρέωση στην κοινωνία"

"Δεν κομπάζουμε καθόλου γι? αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε. Είχαμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να προωθήσουμε μία τέτοια δράση που αφορά συμπολίτες μας που είναι πραγματικά σε πολύ μεγάλη ανάγκη. ?Στύψαμε? το ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα συναρμόδια υπουργεία και βρήκαμε 216 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε αυτή τη δράση. Η δράση καλύπτει τους άνεργους συμπολίτες μας για 5 μήνες, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, ωστόσο δουλεύουμε από τώρα και στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ για να υπάρξουν τέτοιες και ακόμα περισσότερες δράσεις. Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές ως προς δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Πρέπει να εξαντλήσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στη διάθεσή μας, στο επίπεδο των κοινωνικών δράσεων, για να αντιμετωπίσουμε το ανευ προηγουμένου κοινωνικό πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

ΠΑΣΟΚ: "Η ανακούφιση των ανέργων πρώτο μέλημά μας"

"Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εκκίνηση του Προγράμματος Απασχόλησης στην Κοινωφελή Εργασία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Είναι θετικό ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειές μας, οι αρμόδιοι Υπουργοί εξήγγειλαν σήμερα την εκκίνηση του Προγράμματος Απασχόλησης στην Κοινωφελή Εργασία, με στόχο τόσο τη στήριξη 50000 ανέργων (και κατά προτεραιότητα εκείνων που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο) όσο και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Το ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε αυτό το Πρόγραμμα και έφερε με δική του πρωτοβουλία τον Απρίλιο τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Και θα παρακολουθήσει τις διαδικασίες εφαρμογής του σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου.

Θεωρούμε όμως ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Έχουμε σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία, την ευθύνη να διαθέσουμε κατά προτεραιότητα και με αποφασιστικότητα πρόσθετους πόρους για τη συνέχιση τέτοιων Προγραμμάτων.

Όπως και να εφαρμόσουμε το ψηφισμένο Πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών προς τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας ή ενισχύουν την απασχόληση.

Η ανακούφιση και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, είναι πρώτιστο  μέλημά μας, είναι ευθύνη όλων μας".

 

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Μάρτιος 2018
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 5
18-03-2018 - 03:49


Κορυφή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ