ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τα αιτήματα των Ποντίων στις Βρυξέλλες. Όλα όσα έγιναν στο Ευρωκοινοβούλιο

 

Με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων Ευρωβουλευτών και την παρουσία εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου και την Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διημερίδα με θέμα.

«Η τύχη των ελληνοχριστιανικών μνημείων και τα Ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία». 

Το πρωί της Κυριακής 6-04-2014, ο Επίσκοπος Ευμενείας, κ. Μάξιμος, τέλεσε στον ιερό ναό των Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες, μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, στο οποίο μίλησε ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Χαλαστάνη, της Γενικής Προξένου, επισήμων και πλήθος ομογενών.

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, την «καρδιά» της ενωμένης Ευρώπης, οι εκπρόσωποι 80 ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, σε συναντήσεις που είχαν, με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Elmar Brok, τον επικεφαλή στα θέματα της Τουρκίας στην γενική διεύθυνση διεύρυνσης της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Christophe Filori, τον Γερμανό ευρωβουλευτή Τούρκικης καταγωγής, στην μεικτή κοινοβουλευτική ομάδα για σχέσεις με την Τουρκία, κ. Ismail Ertug, καθώς και με τους επικεφαλείς Ευρωβουλευτές των Ελληνικών κομμάτων, τόνισαν ότι,

Ο όπου γης ποντιακός  Ελληνισμός, 95 χρόνια μετά τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί τους την περίοδο (1914-1923) από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, δεν επιδιώκει τίποτε περισσότερο από το «να πείσει την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν», όπως αυτό επισημάνθηκε και το 2006, σε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
   
Στον αγώνα αυτό δήλωσαν συμπαραστάτες Έλληνες και ξένοι ευρωβουλευτές, με τους οποίους αντιπροσωπεία των Ποντιακών Οργανώσεων, είχε ξεχωριστές συναντήσεις το πρωί της ίδιας ημέρας.

Ο Ευρωβουλευτής κος Γιώργος Χατζημαρκάκης ,που υποστήριξε την ημερίδα, ενημέρωσε τους παρισταμένους σχετικά με την πρόταση για το ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, που σε συνεργασία με την «Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών» και άλλες Ποντιακές οργανώσεις, κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την απόφαση που πήρε στις 13 Μαρτίου 2014, η πλειοψηφία του.

Να αποστείλει προς την Τουρκική κυβέρνηση σχετικό ψήφισμα, με το οποίο να ζητάει την επαναλειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείου. 

Στην συνέχεια ανακοίνωσε τα ονόματα των δεκάδων Ευρωβουλευτών από όλα τα κράτη που υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα και το οποίο ενημέρωσε ότι θα επιδοθεί στην αυριανή,( 9-4), συνάντηση που θα έχει μαζί με αντιπροσωπεία Ποντιακών οργανώσεων, στον Πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Σούλτς, με το οποίο εξουσιοδοτούνται τα αρμόδια όργανα του Ε.Κ. να ζητήσουν, το Ελληνοχριστιανικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, να ενταχθεί στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει ότι μπορεί ποτέ πλήρως να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν σεβασθεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα λαών που ζουν στην επικράτειά της και αν δεν συμβιβασθεί με το ιστορικό της παρελθόν», επισήμανε ο Υπουργός τουρισμού του Βελγίου, ποντιακής καταγωγής, κος Χρήστος Δουλγερίδης. 

«Η τρισχιλιόχρονη ειρηνική και δημιουργική παρουσία του ελληνισμού στις περιοχές του ιστορικού Πόντου, μετά τον ξεριζωμό του το 1923 από τις εστίες τους, άφησε πίσω εκτός από δεκαπλάσια περιουσία από αυτή που ως ανταλλάξιμη τους δόθηκε στην Ελλάδα, αλλά και χιλιάδες ελληνοχριστιανικά μνημεία, που δυστυχώς οι κατακτητές δεν σεβάστηκαν και κατέστρεψαν ή αλλοίωσαν την φυσιογνωμία τους».
 
Μια τέτοια ξεχωριστή περίπτωση είναι και αυτή της πρόσφατης αλλαγής χρήσης του ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε τζαμί, τόνισε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης. Ενώ θύμισε στους συνέδρους, ότι το Τουρκικό σύγχρονο κράτος, οικοδομήθηκε πάνω στον πόνο, το δάκρυ και το ανθρώπινο αίμα, χιλιάδων αθώων θυμάτων και οφείλει να αλλάξει επιτέλους αυτήν την αδιέξοδη πολιτική.

Στην εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας του «Ιδρύματος Παναγία  Σουμελά», Δικηγόρος και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αυστραλίας, κ Χαράλαμπος Αποστολίδης,  αφού διάβασε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/λεως, κ. Βαρθολομαίου, κατέθεσε πρόταση, προς τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας. 

Σε συνεργασία και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα φυλασσόμενα σε διάφορους χώρους στην Τουρκία, κειμήλια της Μονής της Παναγίας Σουμελά, να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν στους ανακαινισμένους χώρους της, για να είναι προσβάσιμα στους χιλιάδες που κάθε χρόνο την επισκέπτονται. 

Ενώ τόνισε ότι, «Απαραίτητη προϋπόθεση καλής γειτονίας και ανάπτυξης σχέσεων με την Τουρκία, που είναι σε μία προοπτική να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με την Ε.Ε., είναι να δει η κάθε πλευρά, αυτοκριτικά, το δικό της παρελθόν». 

Ο Αρμενικής καταγωγής, director of the political office of AR.F. mr. Ciro Manoyan, τόνισε πως η πολιτική του παντουρκισμού Χριστιανικών μνημείων, που επιχειρήθηκε στην Τουρκία, την περίοδο 1914-1923, είχε σαν αποτέλεσμα τη σφαγή  2.000.000 εκατομμυρίων αθώων ψυχών, Αρμενίων και Ελλήνων του Πόντου, καθώς και την καταστροφή και τη σύληση ιστορικών χριστιανικών μνημείων.

Την καταδίκη της πολιτικής της Γενοκτονίας, από τις Τουρκικές κυβερνήσεις, που συντελέσθηκε σε βάρος αθώων θυμάτων αλλά συνεχίστηκε σε βάρος ιστορικών ελληνοχριστιανικών μνημείων ,για χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός από τα χιλιάδες θύματα, τόσο την καταστροφή ιστορικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στον Πόντο, όσο και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ποντιόφωνων της Τουρκία, ζήτησε από τους παριστάμενους Ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π.Ε., Αντιπερειφερειάρχης  Σερρών, κ. Γιάννης Μωυσιάδης.

«Από το Ευρωκοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανά της Ε.Ε. ζητάμε να επιμείνουν σε αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και φυσικά να πιέσουν την Τουρκία για αυτή την αναγνώριση, ώστε η Ε.Ε. να μην είναι μόνο η Ευρώπη των σπρέντς, των τραπεζιτών και των οικονομικών μεγεθών, αλλά και η Ευρώπη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του πολιτισμού, της ανεξιθρησκίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. , κ. Βούλα Τεκτονίδου.

«Η προσπάθειά μας για την διατήρηση και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου, αλλά και αγώνας μας να πείσουμε το Τουρκικό κράτος να συμβιβασθεί με το ιστορικό του παρελθόν, αποτελεί προτεραιότητά μας. 

Πιστεύω ενέργειες σαν αυτή των τελευταίων χρόνων, δηλ. της άδειας που δόθηκε 80 χρόνια μετά την εγκατάλειψή της, για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά, της αποκατάστασης και ανακαίνισης Ελληνοχριστιανικών μνημείων που καταστράφηκαν  και απόδοσης τους στην αρχική φυσιογνωμία και χρήση τους, μπορούν να συμβάλουν στην προσέγγιση των λαών  Ελλάδας , Τουρκίας. 

Γιατί πιστεύουμε ότι όταν εκδημοκρατισθεί η Τουρκία και δει κατάματα το παρελθόν της, τότε μόνον μπορούμε να ελπίζουμε στην  οικοδόμηση  σχέσεων καλής γειτονίας με τους πολίτες της, επισήμανε από την πλευρά του, ο συντονιστής της εκδήλωσης και Επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ, κ.  Στέφανος Τανιμανίδης. 
  
«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, για την υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών σε σχέση με τα θέματα της ιστορίας και του πολιτισμού του ιστορικού Πόντου και να τις υλοποιήσουμε, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς, πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ποντιακής Νεολαίας, νομικός –επιχειρηματίας Ντένιζ  Λεόνωφ.

Έχουμε τη βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, έως ότου δικαιωθεί η μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, τόνισαν ,ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων στις Βρυξέλλες ,«Καμίαν κ΄εν αργός», κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι Ποντιακών φορέων από την Ελλάδα, τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ, την Νότιο Αφρική, κρατών της Ευρώπης και την Αυστραλία.     

Επίσης ζήτησαν οι ευρωβουλευτές να λειτουργήσουν ως θεσμικοί «δίαυλοι» για την προβολή των θεμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού στις χώρες τους, με στόχο την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Οι εκπρόσωποι των Ποντιακών οργανώσεων, αφού ευχαρίστησαν τον κ. Γ. Χατζημαρκάκη και τον κ. Στ. Τανιμανίδη, για την πρωτοβουλία που είχαν για την πραγματοποίηση της ημερίδας και συνεχάρησαν τους εισηγητές, τόνισαν ότι στηρίζουν την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χωρίς να επιδιώκουν αναμόχλευση παθών και πρότειναν τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος του χρόνου, μιας δεύτερης ημερίδας στη Τουρκία, με σχετικά με την σημερινή ημερίδα θέματα.

Η ημερίδα αυτή, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των Ποντιακών οργανώσεων, είναι η συνέχεια σειράς δράσεων τους, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεσμικών εκπροσώπων των λαών της Ευρώπης, σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τον Ελληνισμό, αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Ενώ ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές να εισηγηθούν στην ολομέλεια του σώματος , την καθιέρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της 19ης Μαΐου, ως Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.     

Στη διάρκεια των ομιλιών παρουσιάστηκαν τρία DVD,με φωτογραφικό υλικό, με αντίστοιχα με τις εισηγήσεις θέματα, ενώ λειτούργησε και έκθεση σχετικής θεματικής φωτογραφίας, σε επιμέλεια της κ. Ελένης Σαββίδου.

Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του Πυρρίχιου ποντιακού χορού, που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, από νέους του «Συλλόγου Ποντίων Καλαμαριάς», με τη συνοδεία στη λύρα του δικηγόρου κ. Αθανάσιου Στυλίδη και στο νταούλι του επιχειρηματία κ. Κώστα Ζώη.

Την ημερίδα συντόνισαν η Δικηγόρος Κατερίνα Τσαπικίδου και ο Δημοσιογράφος Αντώνιος Πουγαρίδης, ενώ τους καλεσμένους καλωσόρισε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής γραμματείας, της «ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» τελειόφοιτος της Νομικής, κ. Χρήστος Αποστολίδης. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο Αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος πατέρας Ευάγγελος Ψάλλας, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα. 
Οι εκπρόσωποι, του Προέδρου του Ε.Κ. κ. Σούλτς, του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, κ. Θεόδωρος Καράογλου Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, του Υπουργού εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, πρέσβης κ. Χαλαστάνης Κωνσταντίνος , του Υπουργού πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου,της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., βουλευτής κ. Παναγιώτης  Κουρουμπλής, των ΑΝ.ΕΛ., βουλευτής κ. Γαβριήλ Αβραμίδης, της ΔΗΜ.ΑΡ., η Ευρωβουλευτής κ. Μαριλένα  Κοππά, του Κ.Κ.Ε. ο  Ευρωβουλευτής κ. Αγγουράκης Χαράλαμπος, μεταφέροντας και σχετικά μηνύματα των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων τους.

Στην ημερίδα παρέστη επίσης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, κ. Κασπάρ Καραμπετιάν, που μετέφερε την απόφαση του φορέα τους, για αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.
 
Οι παριστάμενοι  μεταξύ άλλων τόνισαν πως:

Για να συνεχιστεί ο διάλογος για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ως  υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να προχωρήσει,

α)στον άμεσο εκδημοκρατισμό της,

β) στην αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας, ιδιαίτερα του συμβιβασμού της  με το ιστορικό της παρελθόν και την αναγνώριση των τραγικών γεγονότων της περιόδου 1914-1923,που συντελέστηκαν από τους νεότουρκους και του κεμαλιστές, ως πράξεις γενοκτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την απόφαση του Ο.Η.Ε. του 1948.

γ) να δώσει σαφή δείγματα γραφής ,ότι σέβεται κανόνες, αρχές και αξίες, που αφορούν θρησκευτικές και πολιτιστικές ελευθερίες, στο εσωτερικό της και ειδικότερα αυτές των ποντιόφωνων, που κατά χιλιάδες ζουν σε πόλεις και χωριά της επικράτειάς της. 

δ) να σεβαστεί τα ελληνοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτεια της, να τα αποκαταστήσει αναδεικνύοντας την ιστορία και την φυσιογνωμία τους, για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσους επιθυμούν να τα επισκεφθούν.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών» και την ευγενική υποστήριξη του Ευρωβουλευτή κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών, «Καμίαν κ’ έν αργός». 

Για το γραφέιο τύπου
Αντώνης Πουγαρίδης - Δημοσιογράφος

 

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Νοέμβριος 2018
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 28
18-11-2018 - 02:33


Κορυφή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ